top of page

Ook Digitale meter kan terugdraaien

Digitale meters en zonnepanelen? Dit moet je weten!

Zijn je zonnepanelen geïnstalleerd voor 1 juli 2019?


Had je al zonnepanelen voor 1 juli 2019? Dan komen we voor 31 december 2022 bij je langs om je energiemeters te vervangen. Uiteraard krijg je vooraf van ons een persoonlijk bericht.

Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Daar wijzigt niets aan.Ook de digitale elektriciteitsmeter kan terugdraaien, maar dat gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters).


Als we je oude mechanische meter vervangen door een digitale meter, dan blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden.Elke Vlaamse prosument kan maximaal 15 jaar gebruikmaken van het principe van de ‘terugdraaiende teller’. Die periode loopt vanaf de datum waarop je installatie werd in dienst genomen (datum op het keuringsattest). Deed je nadien nog een uitbreiding van je installatie, dan komt die niet in aanmerking. Met het principe van de terugdraaiende teller betaal je altijd het prosumententarief. Dat wordt forfaitair berekend op basis van het vermogen van je omvormer.Zijn de 15 jaar voorbij? Dan krijg je een digitale elektriciteitsmeter en kom je vanaf 1 januari 2021 automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. In plaats van het prosumententarief betaal je dan netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als je dus vooral verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig.

Dit voordeel bereken je via de simulator van de VREG.Vanaf 1 juli 2019 kunnen prosumenten met een digitale meter ook zelf kiezen om over te stappen naar het nieuwe nettariefsysteem. Let wel: als je kiest voor het nieuwe systeem, dan kun je nadien niet meer terug naar het prosumententarief.Meer info over een overstap naar het nieuwe nettarief voor prosumenten


Bron:bottom of page